< terug naar overzicht

Waarom je met een gerust hart kan reizen met bus en tram

Een blik achter de schermen bij de poetsploeg van De Lijn

Verplaatsingen beperken: dat is wat we meer dan een jaar lang met z’n allen deden om het coronavirus te bestrijden. Wie zich verplaatste met De Lijn kon dat wel met een gerust hart. Tot op de dag van vandaag worden alle bussen en trams met extra veel zorg gepoetst zodat jij veilig kan reizen.

We werpen een blik achter de schermen in de stelplaats van De Lijn in Gentbrugge. Hier worden zo’n 50 tot 100 trams en bussen gereinigd. De avond valt wanneer we afspreken met Jurgen van Bellinghen, de operationeel leidinggevende van de poetsploeg. “Onze mannen werken van 20 uur tot 3 uur ’s morgens”, vertelt hij. “Alleen zo verzekeren we dat alle bussen en trams een flinke poetsbeurt krijgen, ook die van de nachtdienst.”

Extra uitdagingen, extra werk

Het familiebedrijf Aronia werkt in Oost-Vlaanderen al 28 jaar samen met De Lijn en daar zijn ze terecht best trots op. “Het afgelopen coronajaar bracht heel wat uitdagingen”, vertelt Jurgen. “We hebben ons team moeten uitbreiden om het extra werk op te vangen.”

Jurgen had al tonnen appreciatie en respect voor zijn teams, en dat is alleen maar groter geworden. “We vragen veel van onze mensen”, geeft hij toe. “We verwachten dat onze teams flexibel zijn, in het weekend werken en dat in vaak moeilijke weersomstandigheden. Corona deed er een schepje bovenop, maar gelukkig zijn onze mannen erg gemotiveerd.”

Hoe worden de trams en bussen gepoetst?

De teams nemen de trams en bussen van De Lijn onder handen. Ze worden grondig geveegd en de stuurpost van de chauffeur wordt helemaal gereinigd. Ramen en spiegels om een goed zicht van de chauffeur te garanderen.

“Sinds de start van de pandemie ontsmetten we ook voertuigen”, vertelt Hichem Madjeri, de ploegchef van de nieuwe corona-afdeling. “Eigenlijk ontsmetten we alles wat reizigers aanraken. Alle knopjes, hendels, palen en relingen. Noem maar op.”

De teams wassen de binnenwanden grondig en schrapen kauwgom van de vloeren. “Sinds corona gebeurt het stofzuigen van de zetels en dweilen van de voertuigen ook vaker,” sluit Jurgen af.

Efficiëntie als sleutel tot succes

“Tijd is cruciaal om onze job grondig te doen”, weet Jurgen na 10 jaar ervaring te vertellen. “Mensen onderschatten vaak hoelang het duurt vooraleer je zo’n groot voertuig van kop tot teen schoon krijgt.” Om overzichtelijk te werk te gaan en tijdsverspilling te voorkomen, ontwikkelde Aronia daarom een smartphoneapplicatie. “Daarin duiden we aan welke bussen klaar zijn. Geloof me: als straks de stelplaats volstaat, ben je blij dat je weet welke bus je al ontsmet hebt”, lacht Hichem.

Ondertussen is de shift volop aan de gang. De stelplaats raakt stilaan gevuld en het koelt zachtjes af, maar toch heerst er een gemoedelijke sfeer. Voor we vertrekken nemen we nog een paar laatste sfeerfoto’s, al blijkt dat een grotere uitdaging dan gedacht. De collega’s werken hard en snel door en elke kostbare minuut wordt hier zo goed mogelijk benut. “Allez, we zullen poseren voor de foto, maar snel dan hé!”

Ontdek je graag nog meer veiligheidsmaatregelen die genomen worden in jouw bus of tram? Lees er alles over op de website van De Lijn.