< terug naar overzicht

“Op de tram of de bus spaar je méér uit dan geld”

Hoe duurzaam een aankoop is, wordt stilaan even belangrijk als wat je ervoor betaalt. En dan is er héél goed nieuws, zegt mobiliteitsexpert Marie Desrousseaux van Bond Beter Leefmilieu. Want de gemakkelijkste (en goedkoopste) eco-punten die je kan scoren, verdien je op het openbaar vervoer.

Bond Beter Leefmilieu (BBL) sensibiliseert het brede publiek over de voordelen van het openbaar vervoer en de toekomst van mobiliteit. “Vanaf juni loopt een campagne samen met Netwerk Duurzame Mobiliteit om de auto nog meer te ontraden”, vertelt Marie Desrousseaux. “We zijn ook een gesprekspartner rond duurzaamheid voor De Lijn en de NMBS”.

De Lijn zelf startte in juni met de nieuwe campagne ‘Beweeg mee naar minder CO2’, die je laat zien hoe gecombineerd vervoer hét antwoord is op files, geluidsoverlast en milieuvervuiling. En daarbij is het openbaar vervoer de spil.

Hoe bespaar je tot 9 kilo CO2 per dag?

“De uitstoot van alle lijnbussen in Europa samen bedraagt amper 0.5 % van de volledige CO2-uitstoot van alle emissies van wegverkeer”, zegt Marie Desrousseaux enthousiast.

“Woon je op 30 kilometer van je werk en neem je de bus naar je werk, dan verminder je je CO2-uitstoot met maar liefst 9 kilo per dag”, vervolgt ze. “Dat komt neer op 10 procent van de uitstoot voor een gemiddeld huishouden van twee volwassenen met twee auto’s.”

De tram: kampioen uitstoot verminderen

“De bus of de tram nemen, is dus één van de gemakkelijkste manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen”, zegt Marie Desrousseaux. “Vanaf najaar 2022 is er een CO2-calculator geïntegreerd in je routeplanner op de app van De Lijn. “Daar kijk ik echt naar uit. Want dat je CO2 uitspaart met je rit, staat vast!”

Elke rit met het openbaar vervoer is gemiddeld goed voor 2 kg CO2 minder en daarin speelt de tram een extra milieuvriendelijke rol. Een jaar lang met de tram naar het werk in plaats van met de auto bespaart tot maar liefst 1,5 ton CO2. Evenveel CO2 als wat 75 bomen op één jaar kunnen omzetten.

“Omdat de trams van De Lijn op 100% groene stroom rijden, is de CO2-uitstoot minimaal”, legt de mobiliteitsexpert uit. “Alleen zie je buiten de steden nog niet zoveel trams rijden. Inzetten op elektrische bussen is daarom echt wel een goede zet.” Dat zal ook gebeuren, want al deze zomer verwacht De Lijn de levering van 80 e-hybride bussen. Later dit jaar volgen 60 nieuwe elektrische bussen.

Maak mee de stad veiliger en minder vol

Maar er is meer. Eén bus of tram vervangt tientallen auto’s. Naast minder CO2-uitstoot draag jij door je bus- of tramrit ook bij tot minder files, minder volle straten (ook door minder geparkeerde auto’s), meer plaats voor groen en veiliger verkeer. “Draai het ook eens om”, zegt Marie Desrousseaux. Zonder openbaar vervoer is het autoverkeer in de binnenstad dichter en dus ook een stuk trager. En zo’n verkeersinfarct kost de hele maatschappij geld.”

“Een auto neemt drie keer meer plaats in dan het openbaar vervoer en tien keer meer dan een fiets”, maakt Marie Desrousseaux de vergelijking. “Openbaar vervoer helpt ons op weg richting een stad op mensenmaat. Meer eigen beddingen nodig voor bus en tram helpen daarbij, net als eigen voorrangsregels voor het openbaar vervoer. Zo sta je tijdens je rit niet mee in de file met het autoverkeer.”

De toekomst: geruisloos zoemen én op maat van A naar B

Meer elektrische bussen is alvast een grote trend die Marie Desrousseaux ziet verschijnen. Tegen 2025 moeten de stadskernen van de centrumsteden en Vlaamse Rand volledig fossielvrij bediend worden. Tegen 2035 wil De Lijn dat de hele vloot volledig emissievrij is dankzij de nieuwe elektrische bussen. Goed voor 172.000 ton CO2 minder.”

Ook met het begrip mobility-as-a-service raken we vertrouwd. “We krijgen een ruimer aanbod bovenop tram, bus en trein”, legt de mobiliteitsexpert uit. “Deelfietsen zie je nu al overal staan bij treinstations. Via mobiliteitshubs kan je makkelijk overstappen op allerlei alternatieve transportmodi.”

“Die combi-mobiliteit zal je meer snelheid en flexibiliteit garanderen. En dan wordt het pas echt aantrekkelijk om je auto op stal te laten of zelfs weg te doen.” Het geld en de eco-punten die je dát oplevert, zijn mooi meegenomen. Net als het goede gevoel dat je daaraan overhoudt.

Kom hier meer te weten over de actie
‘Beweeg mee naar minder CO2’.