< terug naar overzicht

Met De Lijn de nacht in: chauffeurs Aydin, Olivier en Gilles vertellen…

Met De Lijn kan je ook ’s avonds en ’s nachts zorgeloos de deur uit. Maar wat mag je na 18.00 uur verwachten van het openbaar vervoer? Drie chauffeurs vertellen over de tram of de bus die je vlot weer naar je auto, het station of gewoon richting huis brengt.

De broers Olivier en Gilles Van de Gehuchte werken allebei bij De Lijn. Net als hun collega-chauffeur Aydin Kaya rijden ze op de Gentse tram- en buslijnen tijdens de avonddienstregeling en op het nachtnet.

Avonddienstregeling en nachtbusnet

De drie chauffeurs kennen het Gentse net op hun duimpje. Late shoppers, studenten of mensen met een avond- of nachtshift: in en rond de stad staat het leven nooit stil. “De avonddienstregeling begint rond 18.00 uur en eindigt rond middernacht. Daarna is er in Gent (net als in sommige andere centrumsteden) een nachtnet. Daar wordt best veel gebruik van gemaakt”, zegt Olivier Van de Gehuchte, die zelf vooral met de tram rijdt.

Aydin Kaya knikt. “Ik begin meestal tussen 16.00 en 18.00 uur aan mijn shift. Leuk om het type reiziger te zien veranderen. Na 23.00 uur rijden we uit met de bussen van het nachtnet. De laatste doorkomsttijden aan het Zuid en op de Korenmarkt zijn rond 1 uur ’s nachts.”

Elke zondag valieskoers

Veel lijnen passeren langs de drukke Gentse Korenmarkt, maar in deze grote stad zijn er nog meer punten waar het avond- en nachtaanbod van De Lijn heel wat succes heeft. “Aan de Korenmarkt heb je vooral het brede publiek dat rond 20.00 uur een hapje gaat eten in de stad”, zegt Olivier. “Maar ook voor jongeren is het centrum ’s avonds de place to be. Op onze lijnen langs de Heuvelpoort en de Overpoort zitten natuurlijk veel studenten. Vooral op vrijdag- en zéker op zondagavond. Dan worden er zelfs extra voertuigen ingelegd. Tot ’s avonds laat is het dan even druk als overdag door de week.”

Vooral sinds de horeca heropende, is het ’s avonds druk op delen van tramlijn 1 en tramlijn 4, zegt Oliviers broer Gilles. “Donderdag, vrijdag en in het weekend nemen veel studenten het openbaar vervoer”, beaamt hij. Zondag noemen we dat de valieskoers, de studenten die terug naar hun koten trekken. Fijn om te zien!”

“Vaak zie je op tramlijn 4 zorgpersoneel en bezoekers van patiënten voor het UZ Gent”, vult Aydin Kaya aan. “Ik rij eigenlijk nooit met een lege bus of tram. Verder inderdaad veel studenten, uitgaanders, werknemers die terugkomen of naar een nachtploeg onderweg zijn, horecapersoneel… het avond- en nachtvervoer is nuttig en ook veilig en aangenaam.”

De Lijn maakt het je gemakkelijk

Olivier: “Ik rij zelf graag ’s avonds op tramlijn 2 van Melle Leeuw naar Zwijnaarde, met de uitgaanders naar het centrum en studenten. Als reiziger mag je ook na 20.00 uur rekenen op frequente doorkomsttijden. Tramlijnen hebben voorrang en de verkeerslichten volgen daarbij de flow van de trams. Dat scheelt in reistijd, want het autoverkeer in de stad is toegenomen én er zijn veel wegenwerken. Maar dankzij de P+R parkeerplaatsen rond de stad, hoef je echt niet in de file te staan.”

Een luxe voor de reiziger, noemt ook Gilles het uitgebreide avond- en nachtaanbod. “En zeker tijdens grote stadsevenementen zoals het Lichtfestival worden de P+R parkings druk gebruikt. Maar op gewone dagen vind je er na zes uur altijd wel plaats!”

Dat je als reiziger dankzij de digitale informatieborden aan haltes altijd weet wanneer je tram of bus eraan komt, is mooi meegenomen. Ook via de app van De Lijn zie je in realtime de doorkomsttijden. “Je weet perfect wanneer je kan vertrekken”, glimlacht Aydin. “Zeker ’s avonds is dat fijn. En extra leuk is dat je na 18.00 uur extra vlot op- en afstapt: het gaat dan echt goed vooruit!”

Alles over het avond- en nachtaanbod van De Lijn vind je op

www.delijn.be/nl/avond-nachtvervoer/