< terug naar overzicht

Hoe reis je veilig met het openbaar vervoer?

Gezonde lucht voor bus- en tramreiziger

Omdat ventileren en verluchten belangrijk is in de strijd tegen het coronavirus, blijven de ramen van onze bussen en trams dit voorjaar zoveel mogelijk open. Zo kan iedereen met een gerust hart opstappen.

“Toen de coronacrisis uitbrak, voerden we meteen een mondmaskerplicht, contactloos betalen en achteraan opstappen in om fysiek contact tussen reiziger en chauffeur te vermijden”, blikt woordvoerster Astrid Hulhoven terug. “Al onze voertuigen worden nog steeds dagelijks ontsmet. En we bleven evalueren hoe we het openbaar vervoer zo veilig mogelijk konden aanbieden. Gelukkig weten we intussen veel meer over het virus dan een jaar geleden.”

Goed verluchten biedt heel wat voordelen

Onafhankelijke onderzoeken tonen aan dat het risico op besmetting op bus en tram eerder beperkt is, zolang reizigers hun mondmasker correct dragen en de voertuigen regelmatig verlucht worden. “Onze chauffeurs zetten tijdens hun pauze de deuren open en ook tijdens de rit zorgen we voor een verse luchtstroom”, vertelt Astrid. “Zelfs tijdens de koudegolf in februari vroegen we reizigers en chauffeurs om ramen open te houden. Iets frisser, toegegeven, maar wel gezonder. Door te ventileren en verluchten beperk je het aantal microdruppels in de binnenlucht.”

CO2 meten voor een betere luchtkwaliteit

Een goede indicator om te weten of een ruimte voldoende verlucht is, is de CO2-waarde. Daarom voerde De Lijn op verschillende bussen en trams CO2-metingen uit, in het reizigersgedeelte en de stuurpost. “Het ging om eerste metingen: meer uitgebreid onderzoek staat gepland omdat we onweerlegbare resultaten willen. Maar die eerste metingen tonen alvast aan dat in een bus of tram waar de vensters open staan, de waarden goed zijn. En omgekeerd: in een bus of tram waar de vensters gesloten zijn, liggen de CO2-waarden hoger.”

Grotere bussen, betere vertrektijden

“Sinds corona houden we voor reizigers in de spits de vinger aan de pols”, vervolgt Astrid Hulhoven. “Wordt het té druk, dan grijpen we in. Afgelopen herfst hebben we op enkele spitsritten grotere bussen ingezet. We planden ook betere vertrektijden, zodat je soms kon kiezen uit twee lijnbussen die vlak achter elkaar reden. En op 411 drukke routes voor woon-werk- en schoolverkeer laten we zelfs een autocar onze lijnbus volgen.”

De app weet hoe het zit op jouw traject

Die aandacht voor voldoende plaats in het voertuig zit ook in je smartphone. “Naar aanleiding van corona ontwikkelden we een druktebarometer. Op de app check je aan de hand van een code – groen, geel, oranje of rood – hoeveel plaats er is op jouw volgende bus of tram. Vertelt de app je dat het ‘groen’ is, maar voelt het op het voertuig toch ‘vol’ aan, waardoor je te weinig afstand kan houden? Dan kan je dat meteen online melden. Zo kunnen we al onze reizigers nóg preciezer vertellen hoe het zit op hun traject.”