< terug naar overzicht

Collega’s van De Lijn delen hun favoriete routes

Dit zijn de 7 mooiste bus- en tramroutes van De Lijn

Het afgelopen jaar gingen we meer dan ooit op vakantie in eigen land. Je ontdekte zo misschien voor het eerst steden waar vroeger meer buitenlandse toeristen op vakantie gingen dan Belgen. Herkenbaar? Toch hebben we nog een portie inspiratie voor je klaarliggen. Collega’s van De Lijn nemen je mee op roadtrip en delen hun favoriete bus- en tramroutes.

De wereldbekende Amerikaanse schrijver Ralph Waldo Emerson had het al helemaal begrepen.Life is a journey, not a destination. Meestal neem je de tram of de bus om van punt A naar punt B te geraken. Logisch ook. Maar wat als je zou blijven zitten en gewoon geniet van de rit? De collega’s van De Lijn nemen je mee op stap door de allermooiste routes van Vlaanderen.

Luistertip voor onderweg: je kan onderweg genieten van 11 uur roadtrip-muziek! Gewoon even op Spotify zoeken naar ‘De Lijn Muzikale Haltes’. Geloof ons, dat maakt de ervaring compleet.

1. De favoriete route van Mario Vanden Haesevelde, medewerker exploitantenbeheer: bus 61

“Een lijn vol boeiende geschiedenis”

“Je vertrekt vanuit het historisch stadje Oudenaarde en rijdt via Schorisse, beter bekend als Schuusse tot in Ronse, waar het oudste stationsgebouw van België en zelfs van het Europese vasteland staat”, getuigt Mario. In 1844 werd het gebouwd in Brugge en in 1879 is het steen per steen afgebroken en heropgebouwd in jawel… Ronse. Maar voor je daar aankomt brengt deze lijn je langs het prachtig landschap van de Vlaamse Ardennen. “Veel boerderijtjes en charmante dorpen zoals Maarke en Louise-Marie staan ook op het menu.” Vanuit de halte Louise-Marie Kerk kom je ook heel gemakkelijk in het Muziekbos. Een echte aanrader in het voorjaar!

2. De favoriete route van Elisa Dejonghe, chauffeur en lijnverantwoordelijke: tram N4

“Ontdek op 1 uur tijd wat Gent allemaal te bieden heeft”

Deze tram vertrekt van aan het UZ in Gent en brengt je tot in… Moscou. Niet in Rusland, maar wel in een woonwijk in Gentbrugge. “Voor mij staat deze stadsroute gelijk aan diversiteit”, vertelt Elisa. “Diversiteit van jong tot oud, toerist of niet en vooral: een diversiteit aan baantjes.” De tram brengt je via brede boulevards en kronkelige smalle straten langs heel wat historische monumenten. Je passeert onder andere langs het bekende Sint-Pietersstation, de Bijloke, de Coupure, het Rabot, de Heilige Kerstkerk, het Gravensteen, de Korenmarkt, het Belfort van Gent, de Sint-Baafskathedraal en het Albert I-park. Need we say more?

3. De favoriete route van Karen Istas, medewerker Netwerkplanning zone Oost 2: bus 42

“Waar je ook kijkt, vanaf het voorjaar zie je op deze lijn overal bloesems”

Deze bus vertrekt uit Sint-Truiden en brengt je tot in Landen. Sint-Truiden is met zijn begijnhof, belforttoren en romaanse, gotische en barokke kerken sowieso al de moeite waard, maar er is meer. In Vlaanderen is veel lintbebouwing, maar daar is op deze lijn bijzonder weinig van te merken. Je komt via deze lijn langs spec-ta-cu-lai-re open landschappen. “Deze route is heel erg heuvelachtig”, weet Karen ons te vertellen. Het Panoramabassin Velm is zeker een tussenstop waard. Dat is het hoogste uitzichtpunt van Sint-Truiden! Op deze lijn stop je ook met plezier langs Sint-Martineskerk in Montenaken, een pittoreske kerk in de gemeente Gingelom.

4. De favoriete route van Jürgen Depoorter, chauffeur: de Kusttram

“Voor de meesten een gewone tram, voor mij een ware attractie”

De naam verklapt het natuurlijk al een beetje. Dit is de tram die de hele Belgische kust afrijdt. Nergens ter wereld kan je trouwens zo lang en zonder overstappen met een tram reizen: 67 kilometer en evenveel tramhaltes. “Op de kusttram is het altijd vakantie”, vindt Jürgen. “De tram brengt je langs de allerleukste badsteden, mooie natuurgebieden en fijne stranden.” Het provinciedomein Raversyde, het natuurgebied ’t Zwin, de pier van Blankenberge, het pittoreske De Haan en de Beaufort kunstwerken in Middelkerke zijn er bijvoorbeeld absolute must-sees.

5. De favoriete route van Ann Van Der Jeught, lijnverantwoordelijke: tram 11

“Na 21 jaar dienst op lijn 11, blijft deze lijn me elke dag nog boeien”

Deze stadsroute is ook echt de moeite waard. De tram vertrekt van Berchem Station en rijdt tot de Melkmarkt in centrum Antwerpen. Het is een lijn die zich vooral door smalle straten waagt en je door wijken gidst die verborgen liggen voor de gemiddelde toerist. De Zurenborg-wijk is daar een mooi voorbeeld van. Daar geniet je onder meer van sierlijke belle époque-architectuur. Tram 11 stopt ook in de Cogels-Osylei: dé mooiste straat van Antwerpen. Je verdwaalt niet alleen in het historisch centrum, je passeert ook nog eens langs de Opera en de achterkant van de Zoo van Antwerpen. Met wat geluk knipoogt een giraf dus jouw richting uit als je er langs komt.

6. De favoriete route van Gregory Dequecker, chauffeur: bus 50

“In de zomer staan de velden in bloei en is het echt zalig rijden”

Bus 50 is er voor liefhebbers van geschiedenis. De bus vertrekt in Veurne en rijdt langs Alveringem en Oostvleteren helemaal tot in… Ieper! Het begin- en eindpunt zijn historisch al erg interessant, maar ook de weg ernaartoe is zeker de moeite. “Je passeert langs een weids polderlandschap en schilderachtige piepkleine dorpjes”, zegt Gregory. Onderweg is het zeker de moeite om voor een vieruurtje eens te stoppen in Lo-Reninge. Het koekjesmerk Jules Destrooper is daar in 1886 begonnen en jawel, je kan er het bezoekerscentrum ontdekken en achteraf genieten van een lekker koekje.

7. De favoriete route van Bert Slachmuylders, grafisch medewerker:
bus 164

“Niet te geloven dat je op amper 15 kilometer van Brussel bent!”

Last but not least! Bus 164 vertrekt van het station van Halle en brengt je naar Leerbeek. Het stadscentrum van Halle is op zich al de moeite waard, maar deze busroute gidst je door het mooie Pajottenland. Authentieke dorpjes zoals Beert en Heikruis en weidse vergezichten: ze staan allemaal op het menu. “Je kan vanuit Herfelingen Terlinden een wandeling maken naar het kasteeldomein Ter Rijst. Aan de eindhalte in Leerbeek is de Kesterheide niet ver weg, een natuurgebied rond de Kesterberg met het hoogste punt van het Pajottenland”, sluit Bert af.

Ook leuke plekjes in eigen land ontdekken? Dankzij het zomeraanbod van De Lijn ga jij gerust én extra voordelig op stap met bus of tram.