< terug naar overzicht

De tram nemen is voor ons veel gemakkelijker dan de auto

“Noël (71) en Yvette (68) nemen dankzij De Lijn hun leven weer op na hun vaccinatie”

De groep 65-plussers bleef niet gespaard tijdens de coronacrisis, maar gelukkig werden zij ook vroeger gevaccineerd. Noël (71) en Yvette (68) kunnen daarover meespreken. Zij kregen een paar maanden geleden al hun tweede coronavaccin. “Pfizer”, laten ze trots weten. Nu ze met een gerust hart hun leven weer oppikken, genieten ze ook steevast van hun uitstapjes met de Kusttram. Wij gaan met hen mee op stap.

Afspreken met Noël en Yvette doen we in Bredene, de enige kustgemeente in Vlaanderen zonder zeedijk. Verder is de plek tijdens de zomer ook erg populair onder campingtoeristen en tweedeverblijvers. “Wij zijn oorspronkelijk van Oostende,” vertellen ze, “maar wonen nu al 8 jaar in Bredene om wat vaker voor onze kleindochter te kunnen zorgen.”

Noël en Yvette genieten duidelijk van hun pensioen. Yvette is fan van Scandinavische thrillers en puzzelen, Noël gaat vaak fietsen met vrienden en laat zich in de keuken graag inspireren door klassieke kookrecepten op YouTube. En minstens één keer per week plant het koppel een uitstapje met de Kusttram.

Doe de vuurtoren

Aan bus- en tramhaltes geen gebrek. En hoewel het koppel beweert veel vaker de tram te nemen dan de bus, kennen ze ook de dienstregeling van de dichtstbijzijnde bus helemaal uit hun hoofd. We stappen samen naar de halte Bredene Aan Zee. Het einddoel is niet zo ver: de halte Vosseslag. “Daar kan je fijn wandelen en er is een prachtige vuurtoren”, zegt Yvette.

“Maar eerst moet je zelf de vuurtoren doen”, grapt ze, terwijl ze afwisselend links en rechts kijkt voor ze oversteekt. Klopt. De Lijn lanceerde de campagne ‘Doe de Vuurtoren’ om reizigers aan te sporen telkens goed links en rechts te kijken voor ze tramsporen oversteken. Je kan niet zeggen dat het niet is blijven hangen!

‘Nooit bang geweest’

Waarom Noël en Yvette veel liever met de tram reizen? “Het is vooral erg gemakkelijk”, geven ze alle twee toe. Met de auto naar een grotere stad afzakken doen ze nooit. “Een parkeerplaats zoeken in Oostende bijvoorbeeld is een ramp. En als Noël achter het stuur kruipt, moet ik toch altijd goed meekijken hoor”, lacht Yvette. “Neen, ik overdrijf. Het is vooral gezellig. Je kan rustig praten en op je gemakje naar buiten kijken.”

Noël en Yvette bleven ook tijdens de coronacrisis het openbaar vervoer gebruiken. “We zijn nooit heel bang geweest, maar blijven vooral voorzichtig”, geeft Noël toe. Handgel en een mondmasker hebben ze uiteraard altijd bij de hand.

De langste tramroute ter wereld

Het liefst nemen ze de tram in de winter. “Dan zijn er minder toeristen en is het altijd rustig”, zegt Noël. “En dan vind ik het ook geweldig om te blijven zitten. Ik denk dat maar weinig mensen erbij stilstaan hoe uitzonderlijk onze Kusttram wel is want het is de langste tramlijn ter wereld.”

De vuurtoren van halte Vosseslag is in zicht, dus is het tijd om af te koelen met een frisse pint en limonade. Napraten doen we over koetjes en kalfjes: het voetbal, fijne wandelroutes in de omgeving en waar je aan de kust de lekkerste mosselen kan eten. “Bij ons huis,” grapt Noël, “maar dat is voor een volgende keer.”

Ben je 65 jaar of ouder en geniet je graag van een uitstapje met een tram of bus van De Lijn? Dan heb je recht op een voordelig tarief voor je abonnement. Meer informatie vind je op de website van De Lijn.