< terug naar overzicht

De Lijn: groot team met een warm hart

‘Deze maatschappij kan niet zonder een beetje solidariteit’

Iemand helpen maakt je dag beter. Bij De Lijn gaan we graag een stap verder om voor elkaar – én voor onze reizigers – te zorgen. Zoals technieker Onderhoud Haltes Willy Van Hevel. Hij twijfelde niet, die kille maandagochtend in januari aan een Gentse bushalte.

“Ik sta niet zo graag in de belangstelling”, geeft Willy Van Hevel ons meteen mee. Willy werkt al sinds 1980 voor De Lijn en heeft dus al het een en ander meegemaakt. “Ik werk altijd op verplaatsing. Voor mijn job ben ik meestal buiten en kom ik veel in contact met reizigers.”

Verdwaald … aan de bushalte

Zoals op die grijze januarimaandag. Willy en zijn nieuwe collega Lorenzo zijn aan het werk bij de Gentse halte Parkplein, niet ver van het Sint-Pietersstation. Plots valt hun blik op een jonge vrouw die hulpeloos ronddwaalt. Op dat moment stopt er een bus van lijn 70. De chauffeur opent de deuren en spreekt de vrouw aan. Die ziet er verward uit.

Tijd voor een interventie, vinden Willy en Lorenzo. “Ik besloot om even te gaan kijken of ik kon helpen”, vertelt Willy Van Hevel. “Ik merkte dat de vrouw een witte uitschuifbare blindenstok bij zich had. We kwamen snel te weten dat ze aan de verkeerde halte stond: ze moest eigenlijk lijn 96 hebben richting Aalst. Eerlijk gezegd, ons hart brak wel een beetje.”

Duim omhoog: het komt goed

Willy biedt de jongedame aan om haar naar de juiste halte te begeleiden, aan de overkant van de straat. “Ik zag net de bus van lijn 96 rijden, richting Sint-Pietersstation. Ik maakte de chauffeur erop attent dat er een blind meisje aan de halte stond. Met een opgestoken duim gaf hij aan dat hij haar, na het keren, in de andere richting zou oppikken. Ik ben blijven wachten tot de bus er was en heb de jonge vrouw de bus op begeleid.”

“Ongeluk zit vaak in een klein hoekje, maar het geluk nog vaker”, zegt Willy, die bescheiden blijft over zijn interventie. “Een beetje menselijkheid brengen in de harde realiteit kost geen moeite. Ach, dit is maar één anekdote in een hele rij. Veertig jaar ervaring kan je niet in een kwartiertje samenvatten. Wat ik wil meegeven is dit: onze maatschappij kan niet zonder een beetje solidariteit. Een reiziger een luisterend oor bieden, of een vriendelijk gebaar: dat kan iemand die down is echt opbeuren.”

Vriendelijk woordje doet wonderen

“Vaak is een babbeltje al genoeg”, besluit Willy Van Hevel. “Ook online kan een vriendelijk woordje deugd doen. Je kan altijd voor iemand het verschil maken. Dat doe ik in mijn job zo vaak mogelijk. Net als heel wat van mijn collega’s bij De Lijn.”