< terug naar overzicht

De controleurs van De Lijn houden je rit veilig

Verloopt alles veilig tijdens je rit? Heeft elke reiziger een geldig vervoerbewijs? De controleurs van De Lijn hebben meer taken dan je zou denken. Kristof Verbeeck vormt samen met drie collega’s een mobiel team dat op het net van De Lijn reizigers informeert en sensibiliseert. Hoe ziet hun dag eruit?

Kristof Verbeeck: “Elk team krijgt dagelijks een andere regio toegewezen. We gebruiken de app van De Lijn om de locatie van onze voertuigen te bepalen en om te zien waar het druk is en waar we een interventie kunnen houden. De gevoelige lijnen kennen we ondertussen wel. Bussen en trams laten we willekeurig even stoppen, maar soms ook na een oproep van een chauffeur.”

Snelle mobiele teams

De mobiele teams bestaan normaal uit vier controleurs. Vroeger reden er drie mee met de bus en reed er eentje achteraan met een volgwagen. Nu kiest het team één locatie waar bussen tegengehouden worden. “Het voordeel? Nu kunnen we met vier controleurs tegelijkertijd de vervoerbewijzen controleren”, beschrijft Kristof hun aanpak.

Veilig én coronaproof reizen

Lijncontroleurs weten perfect wat de coronamaatregelen van het moment inhouden. Verloopt alles veilig en houdt iedereen voldoende afstand? Het team wijst reizigers erop als ze de regels niet naleven. “We willen dat iedereen zich veilig voelt”, legt Kristof Verbeeck uit. “Gelukkig houden de meeste reizigers zich aan de hygiënevoorschriften. Boetes hoeven we écht niet vaak uit te schrijven. Overtreders heb je trouwens van alle leeftijden en achtergronden. En gelukkig is er veel sociale controle.”

Je vervoerbewijs: in orde

Dat reizigers zonder vervoerbewijs met het controleursteam in zicht nog gauw een ticket proberen te kopen, gebeurt weleens. Maar de controleurs zien meteen of er iets niet klopt. “Een vals sms-ticket halen we er snel uit”, zegt Kristof Verbeeck beslist. “En ja, dan hebben we het al gauw over 250 euro boete. Géén goed idee dus. Ook de m-tickets – de mobiele vervoerbewijzen – zijn makkelijk te controleren. En een controleur mag je bankkaart of smartphone vragen om na te gaan of je wel correct contactloos betaalde.”

Altijd een snelle respons

De controleurs van De Lijn krijgen de middelen om hun job uit te voeren én kunnen in geval van nood rekenen op de politie. “In onze zone ten westen van de lijn Antwerpen-Brussel zijn we met 88 controleurs op de baan. Bij een noodgeval is de politie soms sneller ter plaatse dan wij. Maar zelf mogen we ook met blauwe zwaailichten en sirene rijden. Je mag dus altijd rekenen op een snelle respons.”

Samen werken aan veiligheid

Alle controleurs waren ooit zélf chauffeur bij De Lijn. “Ikzelf reed tien jaar in Brussel en het Waasland. Het is een intensieve job die respect verdient. Iedereen is er tijdens de coronacrisis vol voor blijven gaan. Maar als controleur werk ik nu met collega’s, en dat is toch een groot verschil. Vervelen doen we ons nooit, want we zijn conducteur en veiligheidsagent tegelijk. Daardoor vliegt de dag voorbij. Ik werk héél graag bij De Lijn.”

ONTDEK ALLE VEILIGHEIDSMAATREGELEN