< terug naar overzicht

Studies tonen veiligheid openbaar vervoer aan

Bus en tram: coronasafe, dankzij alle veiligheidsmaatregelen

Ook in tijden van COVID-19 is reizen met bus en tram een efficiënt en duurzaam alternatief voor eigen vervoer. Het is bovendien veilig wanneer de maatregelen worden gevolgd: verscheidene studies schatten het besmettingsrisico bijzonder laag in.

Zelfs tijdens de donkerste dagen van de coronacrisis bleef De Lijn rijden. Bussen en trams zijn dan ook een essentiële dienstverlening, waar één op vijf Vlaamse gezinnen op rekent voor zijn verplaatsingen. De Lijn schakelde enorm snel in het aanpassen van de dienstregeling en trof kordaat voorzorgsmaatregelen. Bussen en trams worden dagelijks gereinigd en gedesinfecteerd en de voertuigen worden goed verlucht. Reizigers ouder dan twaalf jaar moeten al sinds mei 2020 een mondmasker dragen op de bus of de tram. Intussen is een mondmasker op bus en tram ook verplicht vanaf tien jaar.

Europese onderzoeken naar de plaatsen waar mensen elkaar besmetten met het coronavirus, verzameld door de internationale openbaarvervoersunie UITP (Union Internationale des Transports Publics), bevestigen dat bus- en tramreizen relatief veilig zijn. In Frankrijk bijvoorbeeld bleek uit meerdere studies van het volksgezondheidsinstituut Santé Publique France dat slechts 1,2 procent van alle coronabesmettingen in het land wordt opgelopen op het openbaar vervoer. In Duitsland tekende het Robert Koch Institut zelfs maar een besmettingsgraad van 0,2 procent op bij alle verplaatsingen. De sleutel ligt volgens wetenschappers in de eerste plaats bij het correct dragen van het mondmasker, een strikte handhygiëne en zoveel mogelijk afstand houden.

Gruyèrekaas

“Het risico om besmet te geraken op het openbaar vervoer is nooit nul”, zegt professor Anne-Mieke Vandamme, viroloog aan de KU Leuven. “Maar we kunnen het besmettingsrisico wel fors terugdringen. Ik visualiseer het als een blok gruyèrekaas: wanneer je maar één plakje tussen jezelf en het virus zet, kan het nog door de gaten. Maar naarmate je meerdere plakjes op elkaar legt, kan het er steeds moeilijker door. Een mondmasker helpt, maar is niet perfect. Zo’n mondmasker dragen op drukke plaatsen is een collectieve inspanning om de R-waarde van de epidemie, de waarde die de verspreiding aangeeft, onder het cijfer één te krijgen. Een tweede plakje gruyère is verluchting. Een derde is handen wassen en ontsmetten, een vierde anderhalve meter afstand houden, enzovoort. Hoe meer maatregelen we op elkaar plakken, hoe minder kans het virus heeft om zich te verspreiden.”

Neem de volgende

Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal reizigers op bussen en trams gestaag weer toegenomen. De Lijn paste bij het begin van de crisis de dienstregeling aan aan de lagere bezettingsgraad. Bij de start van het nieuwe schooljaar in september 2020 werd de capaciteit opgevoerd. Was er lokaal een overbezetting, dan zocht De Lijn naar oplossingen. Dankzij de tussenkomst van Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters springen lokale autocarbedrijven in om een veilige en efficiënte dienstverlening te garanderen. Wat de coronatoestand van het moment ook is, De Lijn levert maatwerk om reizigers een zo veilig mogelijke reis te bieden.