< terug naar overzicht

Check de kleurencode in je app van De Lijn

Druktebarometer op bus en tram helpt je de drukte te ontvluchten

Op een volle bus of tram stappen is in deze tijden niet ideaal, maar je moet natuurlijk wel op je bestemming raken. Om je trip beter te kunnen plannen, ontwikkelde De Lijn de druktebarometer. Via de app wordt de (gewoonlijke) drukte van elke bus of tram aangegeven met een kleurencode.

Hoe coronaveilig ons openbaar vervoer ook is, op een erg drukke bus of tram stappen doe je beter niet. Natuurlijk is dat moeilijk in te schatten als je dat pas merkt wanneer het voertuig aan de halte stopt. En dan heb je vaak geen andere keuze meer dan toch maar aan boord te gaan, of te wachten op de volgende bus of tram. Met uiteraard het risico dat je te laat aankomt op je bestemming. Op drukke lijnen zet De Lijn ook nog altijd extra autocars in. Maar wat als je nu eens op voorhand al wist hoe druk het is op jouw traject?

Kleurencodes helpen je

En dat kan! Want om je trip beter te kunnen plannen, heeft De Lijn de druktebarometer in het leven geroepen. Die barometer werkt via een kleurencode die van groen tot rood gaat, naargelang hoeveel personen zich doorgaans op het aangegeven tijdstip in het voertuig bevinden. Die druktebarometer staat voor iedere rit aangegeven in de app van De Lijn. Een groen icoon betekent dat er veel zitplaatsen vrij zijn. Een oranje code wijst erop dat er nog maar een paar zitplaatsen overblijven. Rood geeft aan dat er alleen nog staanplaatsen zijn, en rood plus het woord ‘Max’ wil zeggen dat de bus of tram zo goed als helemaal volzet is. Wellicht is het dan verstandiger om de volgende te nemen.

Check de info vóór je rit

Waarom is die kleurencode zo belangrijk? Omdat ze de drukte op je lijn al aangeeft voor je aan de halte staat. Je kan dus op voorhand een alternatief zoeken, of je kan beslissen om een andere bus of tram te nemen. De druktebarometer wordt getoond via een extra icoon in de routeplanner of op de doorkomsten aan de haltes in de app. Je weet dus hoe druk het zal zijn op het moment dat je de route nog aan het plannen bent.

“Ik vind de kleurencodes heel handig. Je merkt in één oogopslag hoe druk het wellicht zal worden”, zegt Bert (53), die twee tot drie dagen per week de tram neemt naar zijn werk in Antwerpen. “Je hoeft niet meer snel te beslissen wanneer je tram arriveert: er is tijd om je verplaatsing zelf in handen te nemen.”

Steeds betere data

De druktebarometer is gebaseerd op informatie die De Lijn verzamelde over de drukte die de voorbije week op elke specifieke lijn en rit werd vastgesteld. De gegevens komen onder meer van geregistreerde scans en regelmatig uitgevoerde fysieke tellingen. Gaandeweg zullen er extra parameters worden toegevoegd om de drukte nog beter te voorspellen. Reizigers kunnen via de app bijvoorbeeld ook zelf input geven over de drukte, en die input wordt mee opgenomen in het datamodel achter de druktebarometer.