Aan toegankelijk openbaar vervoer voor elke reiziger kun je op veel manieren werken. Bijvoorbeeld met een gebruiksvriendelijke app voor iedereen. Maxime Frooninckx is al jaren een frequente gebruiker van bus en tram. Ook al is Maxime volledig blind, de vernieuwde app van De Lijn biedt hem veel nuttige info. Hij hoeft alleen maar te luisteren. “Ook met mijn visuele handicap kan ik de app prima gebruiken - en dat is best wel straf.”
Maxime mag dan wel blind zijn, hij is een frequent gebruiker van het openbaar vervoer. Hij werkt in Brussel als management assistant bij de Vakgroep INDI (Industriële ingenieurswetenschappen) aan de VUB. Vóór corona pendelde hij vier en nu nog drie dagen per week tussen Antwerpen en Brussel. “Ik maak elke dag gebruik van bus, tram, trein en ook van de Brusselse tram en metro”, beaamt Maxime. “Een tijdje geleden ben ik verhuisd van Schoten naar Deurne, dus naar iets meer stedelijk gebied. Nu neem ik wat vaker de tram dan de bus.”
De app van De Lijn werd vernieuwd, uitgebreid en toegankelijker gemaakt. Heel interessant voor Maxime is de verbeterde koppeling met spraaktechnologie. Hij legt uit: “Op mijn iPhone zit ook een programma van Apple, een voice-over die zorgt dat de volledige iPhone en alle daartoe ontwikkelde apps ook een audiofunctie hebben, waardoor ik altijd hoor waar ik me bevind in het menu.”
“Mijn iPhone vertelt me dus letterlijk wat er op het scherm staat. Als je één keer het scherm aanklikt, hoor je waar in de app je je bevindt. Druk je twee keer, dan zal de app de instructie ook uitvoeren. Zo kun je zelfs met een visuele handicap via het touchscreen van je iPhone of smartphone nu alle functies van de app van De Lijn bedienen.”
De app van De Lijn biedt de reiziger op elk moment heel wat gebruikersvoordelen. Vlot je vervoersbewijs kopen, bijvoorbeeld. Of realtime-informatie, waardoor je altijd weet wanneer je bus of tram eraan komt. De app laat je bovendien zien of er wel voldoende plaats is in het voertuig.
Wat Maxime betreft heeft de vernieuwde app twee belangrijke voordelen: “De nuttigste features voor mij zijn de routeplanner en de realtime-info over de doorkomsten aan de halte”, somt hij op. “Of je nog plaats hebt op het voertuig, kom je ook te weten. Voor mijn moeder heb ik al eens een vervoerbewijs gekocht via de app. Die functie is heel gebruiksvriendelijk. Als persoon met een handicap hoef ik die zelf niet te gebruiken, want ik mag gratis mee.”
Wat Maxime vooral beter vindt aan de vernieuwde app, is dat hij helemaal werkt met spraaktechnologie. Maar wat kan er eigenlijk nog beter volgens hem? “Een halteaankondiging die actief is in alle voertuigen”, suggereert hij. “En soms mogen de chauffeurs ook iets behulpzamer zijn. Dit kan door bijvoorbeeld te stoppen waar een blind of slechtziend persoon staat, die dat aangeeft met zijn of haar witte stok, en vraagt om welke bus of tram het gaat. Al moet ik zeggen dat de behulpzaamheid, zeker bij de trams, de laatste tijd al flink is verbeterd.”
“Helemaal handig zou zijn dat je in de routeplanner nu ook het onderscheid kan maken tussen bus, tram of treinperron”, besluit Maxime. “Geef je bijvoorbeeld Antwerpen-Centraal in als bestemming, dan maakt de app geen onderscheid tussen een halte van de NMBS of van De Lijn. Maar ik vind dat er al heel wat vooruitgang geboekt is, hoor. Ook met mijn visuele handicap kan ik de app prima gebruiken - en dat is best wel straf.”